Justitie in Amerika heeft de iPhone van de San Bernardino-schutter zonder hulp van technologiebedrijf Apple toch weten te kraken. Hoe dat precies is gelukt, is onbekend. 

Dat meldde persbureau Reuters maandag op basis van uitspraken van een politiewoordvoerder die betrokken is bij de zaak. Justitie wil de rechtszaak tegen Apple seponeren.

De telefoon waarom het gaat was van één van de schutters van de aanslag in San Bernardino, in de Verenigde Staten. Bij een schietpartij vielen in december 2015 veertien doden.

De FBI wilde graag in de telefoon van de schutter kijken, omdat die mogelijk informatie bevat over met wie schutter Rizwan Farook contact had. De iPhone is echter beveiligd met een pincode. Als tien keer de verkeerde code wordt ingetoetst, wordt de data op de iPhone gewist.

Aparte versie besturingssysteem

De FBI wilde dat Apple een aparte versie van het besturingssysteem iOS maakt, zodat de beveiliging van de iPhone met ‘brute force’ kan worden gekraakt: alle mogelijke codes worden uitgeprobeerd.

Apple weigerde dat te doen en ging in beroep tegen een vonnis van de rechtbank in Los Angeles. Topman Tim Cook stelde dat de FBI vraagt om een achterdeurtje in te bouwen. Dat is vragen om problemen: als de software in de verkeerde handen valt, is iedere iPhone kwetsbaar. Techbedrijven als Google, Microsoft en Facebook schaarden zich achter Apple.

Hulp van Israëlisch bedrijf?

De zaak lijkt met een sisser af te lopen, nu de Amerikaanse justitie zonder de hulp van Apple toch toegang heeft gekregen tot de telefoon. Mogelijk heeft het departement daarbij hulp gekregen van het Israëlische bedrijf Cellebrite, een dochteronderneming van het Japanse Sun Corp.

Cellebrite verdient zijn geld onder meer met het maken van forensische software, waarmee geheime diensten gegevens van mobiele apparaten kunnen halen. Over de manier waarop het mogelijk zou zijn om gegevens op de iPhone uit te lezen zonder de pincode te weten is niets bekend.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl